CDN: Red je bandbreedte!

11 april 2014
Geen reacties

Een steeds vaker voorkomend fenomeen: grote tot enorme afbeeldingen op websites. Het kan bijdragen aan een prachtig plaatje waarbij de gebruikerservaring gewoonweg super is. Alles ziet er gelikt uit, haarscherp en in een woord: perfect.

Toch niet echt perfect

Als u een enthousiast fotograaf bent, of dat nu professioneel of privé is, weet u dat foto’s niet vanzelf hun kwaliteit krijgen. Naast dat de foto zelf natuurlijk mooi gemaakt moet zijn, moet deze ook in zo’n resolutie zijn dat deze niet hoeft worden uitgerekt. Hierdoor zie je namelijk snel korrelige foto’s. Zeker op websites kan dit een groot probleem zijn. Veel designers en website eigenaren gaan dus voor foto’s van superhoge resolutie. Dit heeft echter een groot nadeel. De bandbreedte van een gemiddeld hostingpakket is 5 a 10 Gb per maand. Dit lijkt vrij ruim, maar als u meerdere grote foto’s moet versturen naar uw bezoekers, gaat dit toch hard.

Nog een probleem: Je website is traag!

Een onmiddelijke correctie: je website lijkt traag. Doordat de foto’s er lang over doen om gedownload te worden, lijkt je pagina eeuwig lang te laden. Niet bepaald handig, zeker als je veel mobiele bezoekers hebt.

De oplossing: Een Content Delivery Network

Deze term zal veel mensen niets zeggen. Toch is het belangrijk om er een basisbegrip van te krijgen. Stel, je koopt een nieuwe tv op een Amerikaanse webshop. In plaats van dat je wekenlang moet wachten tot je tv eindelijk aankomt, wordt de order doorgespeeld naar een distributiecentrum in Amsterdam. Perfect, je hebt binnen 2 dagen je tv!

Een Content Delivery Network werkt precies hetzelfde. Om levertijd te verkorten, worden je foto’s verspreid over de servers van een CDN dienst. Als een bezoeker op jouw site komt, stuur jij de standaard pagina naar je bezoeker, en de CDN dienst stuurt de afbeeldingen vanuit een nabijgelegen server. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste: je website lijkt nu sneller te laden, omdat de afbeeldingen door een gespecialiseerde en gelokaliseerde server worden afgeleverd. Daarnaast bespaar je ook gigantisch veel bandbreedte, waardoor je ook met een explosief groeiend bezoekersaantal comfortabel online blijft.

Geen gratis lunch

Er is een bekende term in mijn vakgebied: “There is no free lunch in computer science”. Niets heeft alleen maar voordelen. Ook een CDN dienst niet. Ten eerste zijn deze diensten vrijwel nooit gratis (al zijn de tarieven laag). Daarnaast verlies je ook enigszins de controle over je afbeeldingen. Dit wil niet zeggen dat je ze niet meer kunt aanpassen, maar een aanpassing kan iets meer werk kosten.

Is een CDN dienst het waard?

Dit ligt er aan wat voor website u heeft. Heeft u enkele kleine tot middelgrote afbeeldingen, laat dan zo’n dienst vooral links liggen. Maar heeft u grotere afbeeldingen en/of hoge bezoekersaantallen, dan kan een CDN dienst bijdragen aan een betere ervaring voor uw bezoekers en uw portemonnee. Bent u er niet helemaal zeker van of een CDN iets voor u is? Neem contact met mij op, dan kijken we samen naar de beste oplossing voor u.

Gijs Weterings

Ik ben sinds 2011 werkzaam bij SEO Online Marketing als technisch specialist. Heb je vragen over de technische aspecten van zoekmachineoptimalisatie of websites in het algemeen, mail mij dan op g.weterings@seoonlinemarketing.nl of stuur me een bericht via