seo online marketing logo

Een website met of zonder CMS?

Joep Bogaers
Joep Bogaers
24 december 2012

Wanneer u een website wilt laten ontwikkelen, zult u al snel een keuze moeten maken tussen een website met of juist zonder CMS. Maar wat is een CMS eigenlijk? En wat zijn nu de voor- en nadelen van een CMS? Dat zijn zaken die in dit artikel aan de orde komen.

Wat is een CMS?

CMS staat voor Content Management System. Nu klinkt dit wellicht als een lastige Engelse term, maar het komt erop neer dat u met een CMS zelf uw website kunt onderhouden. Daarbij kunt u over het algemeen denken aan het toevoegen, verwijderen en aanpassen van pagina’s, maar er zijn uiteraard ook Content Management Systems die u meer mogelijkheden bieden.

Sommige websitebouwers zullen een eigen CMS hebben, terwijl anderen liever werken met open-source Content Management Systems, zoals WordPress, Drupal of Joomla. Hier zal ik later zeker nog op terugkomen!

Voor- en nadelen van een CMS

Is het voor u verstandig om voor een CMS te kiezen? In de meeste gevallen zou ik het u zeker aanraden. De volgende 5 redenen zijn daarvoor in mijn ogen het meest belangrijk:

  • Voor aanpassingen hoeft u niet telkens weer uw webdesigner in te schakelen (en te betalen!)
  • U heeft geen technische kennis nodig om uw website te onderhouden
  • U kunt altijd en overal uw website bijwerken
  • U kunt uw website zelf uitbreiden met extra pagina’s en afbeeldingen
  • De inhoud en vormgeving van uw website blijven gescheiden, waardoor uw website na bepaalde inhoudelijke aanpassingen niet ineens “misvormd” zal zijn

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan een CMS. Uit de bovenstaande voordelen blijkt bijvoorbeeld dat u zelf uw website kunt bijhouden, maar de vraag is of u daar wel zin in heeft. En heeft u er als drukke ondernemer überhaupt wel tijd voor? Misschien niet, en het zou natuurlijk vervelend zijn als uw website daar onder gaat lijden. Daarnaast zit u aan een systeem vast en is het vaak lastig en/of kostbaar om aanpassingen aan dat systeem te laten doorvoeren. Ten slotte zou u, omdat er zo enorm veel verschillende Content Management Systems zijn, de verkeerde keuze kunnen maken.

Echter, dit laatste nadeel kan in mijn ogen worden weggenomen. Daarom zal ik in mijn volgende blogs ingaan op de voor- en nadelen van verschillende Content Management Systems. Mocht u nu al vragen hebben over een bepaald CMS dan kunt u me uiteraard altijd even mailen!

Alvast een fijne kerst!

Joep Bogaers
Junior Online Marketeer
j.bogaers@seoonlinemarketing.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram