seo online marketing logo
wat is seo copywriting

Wat is SEO copywriting? + tips om zelf aan de slag te gaan!

Yorick Zandee
Yorick Zandee
4 juni 2019

SEO copywriting, ook wel SEO tekstschrijven genoemd, is het schrijven van vlotte website teksten die voor zowel zoekmachines als websitebezoekers begrijpelijk zijn en aanzetten tot actie. Deze voor zoekmachine geoptimaliseerde webteksten worden vaak geschreven door een SEO copywriter. Echter kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met SEO copywriting.

SEO copywriting begint met een zoekwoorden onderzoek

Voordat je begint met SEO copywriting is het handig om te weten waarover je tekst moet gaan en welke woorden je terug moet laten komen. Dat alles begint met een goed zoekwoorden onderzoek. Met dit onderzoek krijg je in beeld waar jouw doelgroep naar op zoek is en kun je gericht aan de slag met SEO technieken. Een gedegen zoekwoord analyse is de basis voor een website en zoekmachine optimalisatie. Het geeft inzicht waar de kansen liggen en hoe je je doelgroep beter kunt bereiken.

Weet jij precies met welke woorden jouw doelgroep zoekt naar jouw product of dienst? De zoektermen die ingevoerd worden in zoekmachines als Google noemen we zoekwoorden of keywords. Door deze woorden slim in te zetten, zorg je ervoor dat je website beter gevonden wordt.

Aan de slag met SEO teksten schrijven

Als je eenmaal weet waar jouw klant naar op zoek is, kun je aan de slag om deze zoektermen te verwerken in een wervelende tekst. Let wel op: het is niet zo dat je de zoekwoorden nu lukraak op je website moet gaan vermelden. Sterker nog: een verkeerd gebruik van zoekwoorden, bijvoorbeeld te veel herhaling, kan zelfs averechts effect hebben.

Voorkom keywordspam

Voorkom dat een zoekwoord te veel en geforceerd gebruikt wordt. Je hebt ze vast wel eens gezien, websites met teksten waarin een woord zo vaak herhaald wordt dat een tekst niet lekker leest. Doe dit vooral niet. Het geforceerd gebruiken van keywords wordt ook wel keywordspam genoemd. Dit fenomeen wil je voorkomen: Google rekent je hier namelijk gewoon op af. Het is dus vooral belangrijk dat je de zoekwoorden in de content van je website verwerkt zonder dat je afbreuk doet aan de kwaliteit van wat er eigenlijk staat.

Balans vinden

Het vinden van de balans tussen het gebruik van zoekwoorden en een functionele tekst schrijven is cruciaal voor SEO copywriting. De manier hoe wij te werk gaan is vaak zo:

  • Keuze van zoekwoord (short)
  • Toevoegen longtail zoekwoorden
  • Schrijven van duidelijke en begrijpelijke teksten. Uitgangspunt is altijd: begrijpt de lezer mij en is de tekst kort en bondig? Bepaal ook de doelstelling; wat wil je dat een lezer doet na het lezen van je tekst.
  • Geschreven website tekst aanpassen op basis van gekozen zoekwoorden. Denk hierbij ook aan het gebruik van synoniemen.
  • Teksten SEO optimaliseren volgens de 'SEO richtlijnen'. Deze kun je hier vinden: SEO webteksten schrijven.

SEO webteksten laten schrijven?

Is het schrijven van teksten niet jouw ding of besteed je SEO copywriting liever uit? Dat kan! Wij schrijven al jaren professionele webteksten voor diverse bedrijven en organisaties. En dat we dat aardig kunnen, bewijst deze pagina wel. Je bent hier niet voor niks beland?

Vraag nu vrijblijvend een SEO offerte aan.

Gerelateerde onderwerpen:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram