seo online marketing logo

W3c validatie: Is het nodig?

Gijs Weterings
Gijs Weterings
17 december 2012

Zoals beloofd in mijn vorige blog, bespreek ik vandaag de W3c validatie. W3c is het “ World Wide Web Consortium”, en richt zich op het vaststellen van standaarden op het web. Zo is één van haar projecten de W3c validator. Dat moet je zien als de docent Nederlands die een opstel corrigeert op grammaticafouten. In plaats van het aangeven van vergeten punten, hoofdletters of een verkeerde zinsvolgorde, geeft de validator aan welke fouten op uw site staan.

“Maar de site werkt toch gewoon? Waarom zou ik daar aandacht aan besteden?”

Op het moment werkt uw site prima, en dat is mooi! Maar uw site kan nog zo mooi werken voor u, oude of andere browsers kunnen juist heel vreemde resultaten krijgen. Onlangs kwam ik een site tegen die in Google volledig “leeg” was geïndexeerd. Voor gebruikers zag de site er prima uit, maar de Google spider vond de fout (een niet afgesloten XMP-tag) een stuk moeilijker en besloot alles weg te gooien. Hierdoor stond de hele site dus niet in de Google zoekresultaten. Natuurlijk is dit een extreem geval en zullen de meeste sites gewoon werken.

Voordelen bij het corrigeren van uw site

Wat zijn dan voor de doorsnee site de voordelen bij het corrigeren van uw site?

  • Betere gebruikerservaring. Als een browser door een fout op de site iets anders laat zien dan door de bouwer bedoeld is, kan dat voor problemen zorgen.
  • Snellere pagina’s. Dit is zowel voor de gebruiker als voor Google goed. Als de browser de code minder hoeft te corrigeren om te werken, is de pagina sneller geladen. Daarnaast houdt Google van snelle sites, en zult u uw site hoger in de zoekresultaten tegenkomen.

Laat ook uw website testen op fouten

Wat kunt u doen? Op validator.w3.org kunt u uw site laten testen op fouten. Hiervoor hoeft u alleen het adres van uw site in te voeren. De lijst met fouten die er uit komt kunt u doorsturen naar uw webbouwer. Deze kan vervolgens (een deel van) de fouten herstellen. Let hierbij wel op dat bij veel sites niet alle fouten eruit gehaald kunnen worden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met Facebook-integratie op uw site, of een structurele fout in het systeem waarop uw site is gebouwd. Maakt u zich hier geen zorgen over, Google weet van dit soort fouten en houdt daar rekening mee. Niet afgesloten <a>-tags of het ontbreken van een zogenaamd DOCTYPE kan vaak wel worden aangepast.

Heeft u nog vragen over W3c validatie? Stuur mij gerust een email op g.weterings@seoonlinemarketing.nl.

Gijs Weterings
Junior Online Marketeer
g.weterings@seoonlinemarketing.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram