Turbo-charge je website met deze tips & trucs!

Het is inmiddels algemeen bekend dat Google steeds meer gaat letten op de User Experience (UX) van een website. De nieuwe algorithmes in de zoekmachine zijn slim en weten steeds beter wat je gebruikers nu belangrijk vinden.

Een van de grootste frustraties onder internetgebruikers is een trage webpagina. Zitten wachten tot je pagina eindelijk geladen kan anno 2014 echt niet meer. Maar wat doe je er aan als websitebeheerder?

Een goede eerste indruk: Google Pagespeed

Natuurlijk wil Google je zelf helpen met deze optimalisaties. Daarom hebben ze een tool ontwikkeld waar je snel en eenvoudig een overzicht krijgt van de problemen die je website traag maken. Google geeft hierbij sinds een paar maanden zowel advies voor de normale bezoeker als voor op mobiele apparaten. Je krijgt een score tussen de 0 en 100, waarop je de snelheid van je website kunt meten.

De tegenhanger van Yahoo: YSlow

YSlow is geen online dienst, maar een browserextensie (onder andere voor Firefox en Chrome) waarmee je weer wat andere adviezen kunt krijgen. Over het algemeen zijn deze wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. YSlow geeft bijvoobeeld adviezen over DNS redirects, lege tags en caching.

De “stopwatch” voor iedere developer: Pingdom

De volgende is een tool die ik steeds vaker gebruik in mijn optimalisatieproces. Pingdom tools laadt uw website en houdt voor iedere stap in het proces allerlei gegevens bij. Zo kun je de totale laadtijd zien, alsmede de grootte van je code (gerangschikt per taal) en waar vandaan alle scripts geladen worden. Daarnaast heeft Pingdom een handige service die in de gaten houdt of je website in de lucht is (en je een email stuurt wanneer dat niet zo is!).

seoonlinemarketing.nl , een use-case scenario

Wij hebben sinds enkele maanden een nieuwe website, zoals u vast gemerkt heeft. Achter de schermen ben ik regelmatig bezig om de website te verbeteren. Een probleem waar ik me pasgeleden over gebogen heb is het laden van de javascript en CSS. Een deel van deze bestanden kon niet “asynchroon” geladen worden. Daarnaast waren het veel te veel bestanden. Door slim code te combineren en gebruik te maken van het minify programma hebben we enorme vooruitgang geboekt. Zo hebben we ondertussen een Pagespeed score van 92/100, en is de laadtijd van de webpagina’s met ruim 33% verkort. Dit alles zonder functionaliteit van de website te schrappen.

Bent u bezig met het optimaliseren van uw pagina snelheid? Heeft u succesverhalen? Lukt iets juist niet? Ik sta u graag te woord via email.

Gijs Weterings
Junior Online Marketeer
g.weterings@seoonlinemarketing.nl

Gijs Weterings

Ik ben sinds 2011 werkzaam bij SEO Online Marketing als technisch specialist. Heb je vragen over de technische aspecten van zoekmachineoptimalisatie of websites in het algemeen, mail mij dan op g.weterings@seoonlinemarketing.nl of stuur me een bericht via

  • Hoi Gijs, Nuttige informatie om je site snelheid te verbeteren en handige tools om te gebruiken. Ik wil je er even op attenderen dat de Google Pagespeed link een lettertje mist (htp:// ipv http://) waardoor deze een 404 geeft. Thnx voor dit verder goeie artikel. Groetjes 😉