seo online marketing logo

Googlebot helpt je site te vinden

Gijs Weterings
Gijs Weterings
6 mei 2013

De Googlebot, die sites langsgaat en indexeert, heeft het soms maar zwaar. Ontoegankelijke websites kosten veel tijd om te indexeren, en het is dan nog maar de vraag of Google uiteindelijk alles goed te zien krijgt. In dit blog geef ik u wat basistips om Googlebot de weg te wijzen door uw site.

Webmasterhulpprogramma

Google heeft voor webmasters een tool gemaakt om de communicatie met Googlebot wat te versimpelen. Het Google Webmasterhulpprogramma is waar u de wegwijzer voor Google opzet.

U begint eenvoudig door in te loggen. Vervolgens kunt u een nieuwe site toevoegen. Google geeft u dan instructies om een html bestand te uploaden. Volg de instructies en voeg zo uw website toe. Loop vervolgens het tabblad Configuratie door, en kijk of u daar iets moet veranderen. U kunt hier bijvoorbeeld de voorkeur voor de url met of zonder “www.” aangeven. Ook kunt u aangeven hoe Google met parameters om moet gaan. Heeft u daar geen verstand van, laat het dan vooral staan zoals het staat.

Sitemap: de plattegrond van uw website

Een sitemap is letterlijk de plattegrond van uw website. Dat is voor Googlebot erg handig, want hij kan snel zien waar hij rond kan gaan kijken. Het toevoegen van een sitemap is relatief simpel. Maak eerst een sitemap van uw site (dit doet u, afhankelijk van uw CMS, met een plugin of een online tool). Ga vervolgens in het Webmasterhulpprogramma naar Optimalisatie > Sitemaps, en klik daar op “Sitemap toevoegen/testen”. Volg opnieuw de instructies van Google. Als u dit succesvol heeft afgerond weet Googlebot de volgende keer precies waar hij moet zijn, en dat ziet u terug in uw rankings!

Ongewenste resultaten in Google

Zijn er delen van uw site die niet in Google hoeven of zelfs mogen staan? U kunt ze eenvoudig verwijderen en voorkomen dat Google ze in de toekomst weer toevoegt. Om ze te verwijderen gaat u in het Webmaster hulpprogramma naar Optimalisatie > URL’s verwijderen. Hier kunt u een verzoek indienen om bepaalde pagina’s te verwijderen uit Google.

Vervolgens is het zaak om de irrelevante pagina’s of mappen compleet uit te sluiten van Google. Dit doet u met een robots.txt bestand. U kunt in het Webmaster Hulpprogramma nakijken of Googlebot uw robots.txt goed doorkrijgt. Ga daarvoor naar Gezondheid > Geblokkeerde URL’s. Hier ziet u welk robots.txt bestand gebruikt wordt. Bedenk wel dat Google niet onmiddellijk alles bijgewerkt kan hebben. Dit kan een paar dagen duren.

Crawlfouten: Googlebot is de weg kwijt!

Ten slotte wil ik de crawlfouten nog even toelichten. Deze worden in het Webmaster Hulpprogramma gerapporteerd. Een Crawlfout wil zeggen dat Googlebot problemen heeft ondervonden bij het indexeren van uw site. Dit kan zijn door slechte bereikbaarheid van de server of fouten in de programmering. Het is zeer belangrijk dat u crawlfouten zo snel mogelijk herstelt, of laat herstellen. Google slaat websites waar problemen mee zijn al snel over, en dan riskeert u positieverlies in de Google zoekresultaten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar u het Webmaster Hulpprogramma voor kunt gebruiken. Heeft u vragen over een van de besproken functies, of het indexeringsproces van Google in het algemeen, dan help ik u graag. Stuur gerust een mail naar g.weterings@seoonlinemarketing.nl en dan zal ik u zo snel mogelijk helpen.

Gerelateerde onderwerpen:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram